Roemenië
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Alida
16 Januari 2010 | Moldavië, Chisinau
Allereerst was het heerlijk om alleen maar Roemeens te horen en te spreken. Geen Russisch! Geen Oekraïns, alleen maar Roemeens. Het verschil tussen het Roemeens en het Moldavisch is als het Nederlands en het Vlaams. Ik heb Roemeens geleerd, maar gaandeweg waarschijnlijk een Moldavisch accent gekregen. Toch was het een opluchting om in Roemenie te zijn en iedereen zo duidelijk te horen spreken. Ondanks het rijtje woorden waarvan ik al snel achter kwam dat mensen daar nooit gebruiken. Het woord voor: bus, modder en ‘een beetje’ zijn bijvoorbeeld anders. Maar goed, over het algemeen begreep ik de mensen beter dan dat ik dat hier doe.
We zijn op twee bergen geweest. Een keer met een stoeltjes lift en een keer lopend. We hebben een reuze sneeuwpop gemaakt, hebben gesleed, gewinkeld, Engelse boeken gekocht, heel veel eten gemaakt voor nieuwjaar, kerstliederen gezongen en vooral lekker geluierd!
Wist je dat:
-je stroopwafels kunt kopen in Moldavische supermarkten?
-er een Nederlandse snackbar in Brasov is?
-de stroopwafels snel waren uitverkocht?
-je in Roemenie met Roemeense Lei betaalt?
-je in Roemenie zelf je Moldavische lei niet kunt omwisselen voor Roemeense lei?
-er een provincie in Roemenie is die Moldavië heet?
- je dus altijd moet zeggen dat je werkt in de republiek Moldavië, zodat mensen weten dat het niet over de provincie maar over de republiek gaat?
-er heel veel geknield wordt in Roemeense pinkstergemeentes?
-de kerken in Roemenie volgens mij veel groter zijn dan die in Moldavië?
-jongeren daar vrij veel Engels spreken, en dat je dus moet oppassen met wat je zegt in het Engels.
-Petrosani ongeveer 800 kilometer van Chisinau ligt?
-we zoveel eten gemaakt hebben voor Oud&Nieuw dat we er nog drie dagen van konden eten?
-ik toch wel weer blij was om terug te komen in Moldavië?
-de eerste werkdag (afgelopen maandag) heeeeeel moeizaam was?
16 Januari 2010 - 16:52
Marieske:
Na de berichten van: Alida komt terug in Moldavie! dachten de supermarkten: als we haar willen houden, moeten we stroopwafels inslaan!
Vandaar ;)