verkiezingen vanuit navirnet
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Alida
30 Juli 2009 | Moldavië, Năvîrneţ
Iedereen heeft zo z’n eigen ideeën over verkiezingen en hoe dat er uit hoort te zien. In Nederland hadden we stemcomputers, maar tijdens de Europese verkiezingen gebruikten jullie weer rode potloden. Je kunt natuurlijk maar 1 partij aankruizen of inkleuren. Natuurlijk? In Australië schijn je je keuze moeten aangeven met nummers. Je zet een 1 bij de partij van jou keuze en een 2 bij jou tweede keuze, ga zo maar door.
Gisteren om 19.00 maakte Viorica en haar moeder zich (eindelijk.. naar mijn mening) klaar om te gaan stemmen. In zondagse kleren liepen we naar de school waar het stemlokaal van Nvîrne was. In een grote zaal stond een lange tafel met daarachter mensen met allemaal lijsten met alle dorpsbewoners erop. Na het laten zien van je id-kaart kreeg je een stempel op het verlengde van je id-kaart en een stemkaart. In de stemhokjes lagen rode stempels waarbij je 1 partij mocht “stempelen”. Daarna was het tijd om uit het hokje te komen en onder toezicht van 6 observatoren mocht je dan je papier in de stembus gooien. Dankzij een bevriende observator mocht ik een paar foto’s nemen!
Vanochtend was de uitslag na 98,3 van de stemmen geteld te hebben zo:
Communistische partij: 45.1% (48 zetels)
Liberale + democratische partij 16.4% (17 zetels)
Liberale partij 14.4 % (15 zetels)
Democratische partij 12.6 % (13 zetels)
Aliantie Moldova 7.4 % (8 zetels)
En nog wat hele kleine partijen.
Vrijdag zullen alle stemmen bekend zijn. Er moet in ieder geval samengewerkt geworden met de communisten want voor het kiezen van de president zijn 61 zetels nodig. Wat me trouwens nog het meest opviel was een opkomst van 58.8 % Eerlijk gezegd had ik wel wat hoger verwacht!
30 Juli 2009 - 19:31
Marjolijn:
ik had je al willen vragen of je nog iets van de verkiezingen had gemerkt. Het was hier vrij uitgebreid in het nieuws. Overigens zijn hier in Nederland alle stemcomputers vernietigd. Sterkte met al je werk (het is wel gevarieëerd zo te lezen. Groetjes en tot volgende maand.