ontbijt: aardappelpuree, kippenpootje en augurk. - Reisverslag uit Chisinau, Moldavië van Alida - WaarBenJij.nu ontbijt: aardappelpuree, kippenpootje en augurk. - Reisverslag uit Chisinau, Moldavië van Alida - WaarBenJij.nu

ontbijt: aardappelpuree, kippenpootje en augurk.

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Alida

19 Augustus 2009 | Moldavië, Chisinau

De korte acties van de zomer van 2009 zitten er voor mij weer op. Dit jaar was ik niet zo heel erg actief, maar ik vond het heerlijk om de hele maand juli in Chisinau te blijven. Ik had het echt even nodig om tenminste 1 maand stabiliteit te hebben, 1 maand in mijn eigen bed te kunnen slapen, in mijn eigen slaapkamer. Want dat is er vanaf februari niet meer bij geweest. Onderhand iedere week zat ik ergens anders!

Ik ben net terug van een korte actie met een stelletje Nederlanders. Vanuit heel Nederland hadden ze zich opgegeven bij OM-Nederland en samen met Douwe (die werkt op het kantoor in Emmeloord) zijn ze hier naar toe gekomen. Tamara en Ina (twee Moldavische) en Katie gingen ook mee met dit team. De eerste plaats was Paicu (onderhand mijn tweede thuis) en de tweede plaats was Chitscani-noi.

We hebben veel met kinderen gespeeld, gevoetbald, liedjes aangeleerd, geknutseld, Bijbelverhalen verteld en Gods liefde laten zien. Mijn taak deze twee weken was VERTALEN. Van het Roemeens naar Nederlands of Engels en van Nederlands of Engels naar het Roemeens. Ik denk dat het grootste wonder deze twee weken was dat die kinderen mijn stuntelige Roemeens konden verstaan!! Het grootste gedeelte van het kinderprogramma vertaalde ik, maar als het Bijbelverhaal eraan kwam dan riepen we Tamara. Ik kan best een spel uitleggen, en als de kinderen het niet meteen snappen, dan zeg ik het gewoon nog een keer en nog een keer. En we doen het voor, totdat ze het wel snappen. Maar een Bijbelverhaal moet in één keer goed zijn.

Wat het meest bijzondere was deze twee weken? Er zijn zoveel bijzondere dingen. Allereerst het ontbijt. Heb je ooit aardappelpuree, een kippenpootje en augurk om 8 uur ’s ochtends gegeten? Ik nu wel. En met mij 10 andere Nederlanders :)
Iets anders bijzonders is dat de ouders van het dorpje Chitscani-noi ons met tranen in hun ogen bedankten voor deze week. Het waren niet de ouders die de kerk regelmatig bezoeken, maar gewoon ouders die in dat dorp wonen.

Vrijdagochtend heel vroeg vertrok Katie. Ze is een Engelse die vorig jaar 2 weken hier was, en nu voor de hele zomer. Helaas is er altijd weer dat moment van “vaarwel” zeggen. Maar in dit geval ben ik er bijna zeker van dat ik haar nog eens ergens tegen kom! Met haar uitzwaaien op het vliegveld realiseerde ik dat ik even zonder Engelse vriendinnen zit. Mijn andere Engelse vriendin zit namelijk ook in Engeland. Maar morgen komt ze weer terug! Kan ik weer oefenen met mijn British Engels!

Zaterdag vertrokken de Nederlanders. Helaas voor mij geen vrije dag, want er was een Zwitserse vrouw van OM Polen die ons kwam opzoeken om over Communicatie te praten. De hele dag in de weer geweest en heel veel geleerd! Gister en vandaag uitgerust, het hele huis schoongemaakt (incl. ramen lappen), boodschappen gedaan, foto’s uitgezocht, een filmpje gemaakt voor de kerk en een boek gelezen.

Een kijkje in mijn agenda:
28 augustus – 15 september VERLOF in NEDERLAND!
8-17 oktober CONFERENTIE in MONTENEGRO!

• 20 Augustus 2009 - 14:09

Jan:

hoi alida
    geen tomaten? ik hoor vanuit oekraïne dat ze 3x daags (in allerlei varianten) tomaten & augurken eten momenteel...
    liefs, jan

• 20 Augustus 2009 - 14:13

Alida:

Natuurlijk eten we ook wel tomaten. Maar de topper van het seizoen is op het moment: WATERMELOEN! (Geen idee hoeveel een watermeloen weegt, maar ik zag ze net op de markt voor 1.5 lei per kilo, dat is nog geen 10 eurocent per kilo.)