Roemeens, ik vraag me af of ik dat ooit ga leren!
Blijf op de hoogte en volg Alida
15 Januari 2008 | Moldavië, Chisinau
Ik zit hier in Moldavië achter een moldavische computer te typen. Gister ben ik aangekomen, het ging allemaal erg goed. Het overstappen was echt appeltje eitje, moest een paar borden volgen, was door de douane heen voordat ik door had dat ze naar m’n paspoort keek. Mijn bagage is goedgekeurd op schiphol met 21.5 kilo en mijn handbagage is nooit gecontroleerd. Toen ik op Chisinau aankwam kwam mijn koffer ook gelijk aan, gelukkig maar want ik had het tassen-labeltje-stickertje volgens mij nooit gekregen!
Nu na ruim een dag heb ik dan eindelijk een computer kunnen veroveren :P het koste wat moeilijk, want erg veel engels wordt hier toch niet gesproken. En dan nog is het zo moeilijk om te vertellen wat je precies wilt. In het Nederlands soms al moeilijk om elkaar te begrijpen (hoe vaak is er geen miscommunicatie!) maar in het engels helemaal!
Vandaag was er een maandelijkse biddag. Viel gelijk met m’n neus in de boter, want voor die biddag waren alle mensen in Chisinau. Dus ook de mensen uit Paicu: Renia, Esther en natuurlijk Tamara (van wie jullie allemaal echt de groeten moeten hebben!!!) Echt dat was wel leuk toen ik ze gisteravond (toen ik aankwam) ineens tegen kwam. Bof ik ff! En verder vandaag nog kennis gemaakt met de anderen. Claudia, Dana (de Roemeense versie van Nora, weet je nog!)
Na het bidden vanochtend naar de stad geweest met Jeanine. Met de bus. Daar moet je 3 lei betalen, ongeacht waar je heen gaat, en als je uit wil stappen moet je iets roepen wat ik ook al weer vergeten ben. Als ik Jeanine zo hoor praten vraag ik me af of ik het ooit ga leren!!!!
Ik slaap momenteel alleen op een kamer, stapelbed, onder. Er komt eind januari een meisje uit Oostenrijk (dacht ik) en die gaat dan boven slapen. Van de keuken kom je zo in mijn kamer (de deur is er ooit uitgehaald, dus zeer onhandig. Ik hoor alles en zie al het licht) en van mijn kamer kom je nog in een andere kamer waar twee moldavische meisjes slapen. Een van hen gaat morgen ochtend weg naar Paicu.
Het is soms moeizaam om contact te maken, niet iedereen spreekt engels, en mijn engels is ook niet al te best. Het gebedsgebeuren vanochtend en vanmiddag was in het Roemeens. Vanochtend vertaalde Jeanine wat, en vanmiddag Dana. Het eten: gisteravond at ik spaghetti.
Vanochtend heb ik wat brood gegeten en yoghurt, vanmiddag heb ik met Jeanine heel ‘on-moldavisch’ wat gegeten in de stad. Quiche met zalm en broccoli in een heel luxe en leuk tentje. En vanavond heb ik wat brood gegeten met soep.
Eigenlijk woon ik nu op kamers. Dus zelf boodschappen doen en koken zit er op een aantal dagen wel in. Dat is in Nederland vrij makkelijk, maar hiero niet. Er is hier wel goede (lees luxe) supermarkt met meer soorten tandpasta en maïsblikjes dan ik ooit in Nederland heb gezien in een supermarkt. Zelfs een grote pot Calvé pindakaas, Amsterdammerkaas, Duitse knakworsten, Lay’s- chips, Libresse, etc. Tja, En dat in Moldavië. Maar het is toch anders dan thuis met pakjes voor het een en ander met water toevoegen. Echt koken met kruiden is best ingewikkeld, maar ik ga het gewoon leren!!!!!
Nog een bericht voor alle mensen die heel graag contact willen met mij. Dat is op dit moment een beetje lastig. Mijn mobiel heeft hier geen bereik en wanneer ik de volgende keer weer Internet heb, weet ik niet. Het is wel mogelijk om brief te sturen. Dat vind ik ook erg leuk, al kan ik niet garanderen dat ik niet over je brief in tranen uitbarst. Dat ligt dan weer niet aan jouw schrijfstijl, maar meer aan het feit dat ik jullie onwijs mis!!!!!
Alle liefs! Alida
16 Januari 2008 - 19:27
Orkarin:
Allerliefste Alida, met veel bewondering lees ik hier in Den Helder met steevast internet (als de rooter het toelaat) je verhaal. Ik vind je ontzettend dapper en als ik het zo lees wil ik niets anders dan nu naast je staan en je helpen met alle obstakels die je tegen komt. Maar in gedachten loop ik naast je hoor :D
Helemaal op jezelf: wauw... zover ben ik nog niet hoor :D Misschien kom je wel terug als een echte keukenprinses! Ik hoop het, want dan kom ik gauw bij je eten :D
Vandaag hadden we heerlijk weer en ik ben met mijn moeder naar de stad geweest: even een frisse neus! Want die lokalen hebben wel ramen, maar echt fris is het toch niet :P Daar komt bij dat wij een heuze luizenplaag op school hebben! Ik heb twee kinderen in de klas met luizen... :S Ik laat me dus elke dag even controleren! Ik hoef ze niet nog een keer!!!!! Gelukkig dat het afgelopen vrijdag bij huisje boompje beestje werd behandeld; het was voor de kinderen niet meer vies. We gingen bedenken hoe die luizen vanaf het hoofd van die besmette kinderen naar andere toe gingen. Er kwamen raketten, katapults, bommen, vliegtuigen, parachutisten en weet ik al niet meer aan te pas! :D
Lieve Alida, ik mis jou ook, maar ik hou je hier in de gaten! ;)
Dikke kus en knuf!
Karin -
18 Januari 2008 - 09:20
Christina Fris:
Hoi Alida,
Leuk om wat van je te lezen. Fijn dat je reis goed is verlopen. Wij hopen dat je snel helemaal gewend zult zijn en met veel plezier je werk zult kunnen doen! Wat betreft je kamer: misschien kun je een gordijn/lap stof in de deuropening hangen. Heb je toch nog een beetje privacy! Hartelijke groet en houd je taai!
Huub en Christina.
18 Januari 2008 - 13:00
Dieke:
he alida
allerseerst moet ik toch even zeggen dat ik je een kei vind in het bijhouden van je weblog, kan ik nog een voorbeeld aan nemen:) Ik had je een kaartje toe willen sturen naar moldavie vlak voor mijn eigen vertrek, maar ik was helaas te druk en heb erdus geen tijd meer voor. Dus daarom de liefe groeties via je weblog :)
knufsels dieke -
18 Januari 2008 - 14:41
Anneke En Ger:
Lieve Alida,
Wat fijn dat de reis zo goed is verlopen. Wij kunnen het ons zo indenken, de spanning bij het overstappen en de aankomst in Chisinau. We hebben er ook veel vertrouwen in dat het zijn daar, en het werk wat je gaat doen goed zal verlopen en voldoening zal geven. Het begin is best moeilijk, maar je zal ook mooie en verrassende momenten mee maken.
We denken aan je en bidden voor je. Groeten van Anneke en Ger. -
19 Januari 2008 - 17:45
Alida:
Even een kort berichtje vanuit het verre koude en besneeuwde Moldavie.
Ik heb nu twee dagen lesgegeven, en het gaat allemaal erg goed. Sophia zal als het goed is snel de foto's plaatsen zodat jullie een beetje kunnen zien waar ik woon en hoe mijn klaslokaaltje eruit ziet!
Dankjewel voor al jullie lieve berichtjes! Ik mis jullie allemaal, maar ben wel blij met mijn plekje hier! Ik heb echt zin in volgende week :P
Groetjes! -
20 Januari 2008 - 10:05
Annelize:
Hoi Alida,
Je laatste berichtjes gelezen. Leuk om zo op de hoogte te kunnen blijven en dat we een berichtje kunnen achtderlaten. We wensen je een gezegende en goede tijd toe. Over dit schrijven hoef je geen tranen te laten vloeien hoor. groetjes ook aan de fam. Dommerholt.
Het is heel goed om zonder sausjes te koken, kost minder en later zul je er profeit van hebben. -
20 Januari 2008 - 18:50
Annemarie Offerijns:
Hai Alida,
Dat klinkt allemaal even heel anders dan hier.De kinderen gaan vast hele leuke lessen van je krijgen en ik hoop dat je het daar erg naar je zin zal hebben.
Groetjes van ons allen.
Annemarie,Frits, Jeroen en Margot -
21 Januari 2008 - 20:01
Broertjuuuuuhhhhhhh:
heeeeeeey
ik verwacht natuurlijk wel dat als je terug ben en papa en mama paar weken weg bent, je geweldig(en zonder gestress!!) voor mij(ons:P) gaat koken:P met al die kruiden:P zonder pakjes en potjes:P
ik wacht al:P