PREEK
Blijf op de hoogte en volg Alida
10 Juni 2009 | Moldavië, Chisinau
(Mijn eerste logje hierover vind je hier: http://www.moldova.waarbenjij.nu/index?page=message&id=2975345
--------
Misschien heb je ooit wel eens gedacht hoe het is om zendeling te zijn. Misschien voel je tijdens Challenge into Mission steeds sterker dat God je roept om Hem te volgen. Maar wat houdt dat in? Jezus volgen? In Lukas lezen we dat Jezus onderweg naar Jeruzalem is en drie mensen tegenkomt die hem willen volgen.
Lezen Lucas 9: 57-62
“Terwijl ze hun weg vervolgden, zei iemand tegen hem: ‘Ik zal u volgen waarheen u ook gaat.’ Jezus zei tegen hem: ‘De vossen hebben holen en de vogels hebben nesten, maar de Mensenzoon kan zijn hoofd nergens te ruste leggen.’ Tegen een ander zei hij: ‘Volg mij!’ Maar deze zei: ‘Heer, sta me toe eerst terug te gaan om mijn vader te begraven.’ Jezus zei tegen hem: ‘Laat de doden hun doden begraven, maar ga jij op weg om het koninkrijk van God te verkondigen.’ Weer een ander zei: ‘Ik zal u volgen, Heer, maar sta me toe dat ik eerst afscheid neem van mijn huisgenoten.’ Jezus zei tegen hem: ‘Wie de hand aan de ploeg slaat en achterom blijft kijken, is niet geschikt voor het koninkrijk van God.’ ”
1. WEES REËEL
De eerste man is er klaar voor. Hij wil Jezus volgen. Maar wat zegt Jezus? Hij lat hem zien wat de mogelijke consequenties kunnen zijn. Voor vogels en vossen is een plek op aarde, maar als je Jezus volgt zou het wel eens zo kunnen zijn dat er geen plek is dat je “Thuis” kunt noemen. Dit vers voel je nu op dit moment misschien wel heel goed aan. Je hebt ja gezegd tegen Jezus en wilde hem volgen. Het bracht je in Challenge into Mission. De realiteit is dat je met CiM iedere week ergens anders bent. Je leeft uit een tas met kleren en heb geen eigen bed.
2. WEES BEREID OM OFFERS TE BRENGEN
Voor de Joden was familie belangrijk. Het was dus een normale vraag wat deze tweede man vraagt. In het oude testament vraagt Elisa hetzelfde aan elia op het moment dat hij geroepen wordt om profeet te zijn. En Elisa krijgt toestemming om naar huis te gaan en afscheid te nemen. Maar Jezus laat hier zien hoe belangrijk het is om het evangelie verder te vertellen. Het is prioriteit nummer 1. Het is zelfs belangrijker dan je eigen familie. Ik dacht vroeger dat de vader van deze man al overleden was en hij alleen een paar dagen nodig had om hem te begraven. Maar in de tekst staat niet dat de oude vader al is overleden. Voordat ik vorig jaar naar Moldavie kwam, was dit ook een van de punten waar ik lang over nagedacht heb. Mijn grootouders zijn oud en ik weet niet of ik ze over een jaar nog zie. Kan ik niet beter wachten met het gaan naar een ander land totdat ik mijn grootouders heb begraven? Deze tekst was een bemoediging voor mij. Wacht niet, want op dat moment heb je wel weer een andere reden waarom je nog een paar jaar moet wachten.
3. HOUD JE OGEN GERICHT OP DE TOEKOMST
De derde man zegt ook Jezus te willen volgen maar wil eerst afscheid nemen van zijn familie. Jezus zegt tegen deze man dat hij niet achterom moet kijken. In de eerste outreach van Challenge into Mission werden we iedere ochtend door een pastor opgehaald met de auto om het dorp te gaan waar we overdag werkten. Deze pastor reed nogal wild en er was een hele slechte weg. Hij had de gewoonte om over zijn schouder te kijken en met ons te praten in plaats van op de weg te letten. Het was levensgevaarlijk. Ik stond doodangsten uit! Zo is het ook in ons leven! Probeer niet te veel achterom te kijken maar houdt je ogen gericht op de toekomst.
Deze tekst liet ons zien dat het niet zo makkelijk is om Jezus te volgen, maar als Jezus je roept zal hij je ook kracht geven. Ik wil je aanmoedigen om Gods plan met jouw leven te zoeken. En ik wens je Gods zegen.