Amerikaanse dag
Blijf op de hoogte en volg Alida
08 Maart 2008 | Moldavië, Chisinau
Ik schreef al eerder over Shauna. Een collega homeschool-teacher. Zij geeft les aan drie meisjes van een Amerikaanse familie die hier in Moldavië woont. De meisjes hebben dezelfde leeftijd als de meiden waar ik les aan geef. De familie is nu voor een paar weken in Amerika, dus hebben we Shauna uitgenodigd om een dagje les te komen geven over Amerika. Van te voren hebben we bedacht wat er niet mag ontbreken op een echte Amerikaanse dag. Warme chocolademelk met kleine marshmallows erin als 10-uurtje en hamburgers voor tussen de middag. Zo gezegd, zo gedaan. Vorige week woensdag kwam Shauna (met de marshmallows!)
Ze begon met een stuk of 10 kaartjes met vragen over Amerika. Op sommige vragen wist ik het antwoord ook niet. Daarna vertelde ze ons wat over de Amerikaanse vlag en het volkslied. Natuurlijk was alles in het Amerikaans, met af en toe een samenvatting of toelichting in het Nederlands. Ik was echt verbaasd over de woordenschat van de meiden, Noa en Dina konden het af en toe beter volgen dan ik! Jada heeft na de pauze een Amerikaanse waterval getekend. De combinatie van de taal en de moeilijke stof maakte het een beetje lastig te volgen voor haar. Nadat we alles gehoord hadden over de sterren op de vlag tot de situatie waarin de schrijvers van het volkslied zich bevond toen hij het lied schreef, kwamen de kaartjes met vragen weer. Dit keer een competitie tussen Noa en Dina. Wie wist het meest van Amerika? Ik was verbaasd dat er zoveel was blijven hangen! Volgens mij weten ze nu nog meer dan hun Amerikaanse vriendinnen!
Shauna vertelde dat de kinderen in Amerika elke dag beginnen met het zeggen van een soort spreuk over de vlag en Amerika. Natuurlijk zie je zoiets wel eens in films, maar ik wist niet dat het echt gebeurt! Shauna begint zo ook iedere morgen met haar klasje.
Al met al een hele leuke dag! Straks rond koninginnedag en 4/5 mei ben ik van plan om over Nederland te gaan werken. Ik kan dan met de meisjes ook een dagje les gaan geven aan de Amerikaanse meisjes. Spui hieronder maar je ideeën. Wat zou op zo’n Nederlandse dag niet mogen ontbreken? En wat zouden we hen moeten leren?
09 Maart 2008 - 00:58
Jan:
tja, wat is boeiend voor die amerikaantjes. geen idee. maar ik zal eens 2 ervaringsdeskundigen raadplegen. (in NL wonende yankees) 1 ding weet ik vast: wààr komt het woord yankee vandaan? weet JIJ het?
liefs, jan -
09 Maart 2008 - 15:37
Dieke:
dit is de eerste keer dat ik op je weblog ben sinds ik zelf in zuid-afrika zit. Ik heb nu een vrij weekend en ben bij een zuid-afrikaans meisje thuis die internet heeft, vandaar dat ik nu effies kort om het hoekje kan kijken. He, een hele dikke knuffel van mij.
dieke -
09 Maart 2008 - 16:49
Karin:
ideetjes? Klompen! Dat we daar dus WEINIG meer op lopen en dat er nu pluchen klompen zijn: sloffen ;)
Eeeh... onze beroemde tulpen, maar dat er dus ook andere bolbloemen worden gekweekt :P
En onze molens, die er meer staan voor de pracht, dan dat ze wat nuttigs doen. Op die nare grote witte dingen na.
En vertel ze maar dat wij daadwerkelijk wilde ooievaars hebben :P Heel veel in natuurpark Lelystad!
Ennu verder... dat we ons eten prakken voor we het opeten, of het juis verdelen over het bord en alles een vast plaatjes heeft :P
Leuk joh een project over je eigen land :D
Dikke kus -
09 Maart 2008 - 20:47
Danara:
De grote Nederlandse schilders mogen ook niet ontbreken, Rembrandt, van Gogh, Vermeer, Mondriaan, Jan Steen en nog meer.
Dingen zoals Jip en Janneke mag ook niet missen, Nijntje :P van onze eige Dick Bruna.
En zoek de naam Titia eens op met Google, dan voel je je nog even verbonden met je "Japanse" vriendin (en 'Japan' is ook een must om er bij te zoeken)
Nederland staat ook bekend om zijn (haar?) kaas en heeft het oudste volkslied ter wereld!
Ow, en Jan, ik zou wel willen weten waar het woord vandaan kwam!!
XXX -
11 Maart 2008 - 00:30
Jan:
@danara: oorspronkelijk werden daar de hollandse immigranten mee aangeduid: Jan-Kees. later alle yanks.