Conferentie in Duitsland - Reisverslag uit Moßbach, Duitsland van Alida - WaarBenJij.nu Conferentie in Duitsland - Reisverslag uit Moßbach, Duitsland van Alida - WaarBenJij.nu

Conferentie in Duitsland

Blijf op de hoogte en volg Alida

27 Januari 2009 | Duitsland, Moßbach

Apfelstrudel, schnitzel met friet, appelsap met prik! Ja het was wel duidelijk in welk land we ons bevonden. Een 12-dagen durende conferentie in het prachtige plaatsje Mosbach bij onze oosterburen! Een conferentie die bedoeld was voor alle nieuwe medewerkers van Operatie Mobilisatie! Nieuwe OM-ers uit de hele wereld waren overgevlogen naar Mosbach. De 9 nieuwe Nederlanders hadden er een 6 uur durende treinreis voor over. Maar het geweldige programma en de fantastische sfeer deed iedereen de vermoeiende reis al snel vergeten!

Iedere dag weer ontmoette ik nieuwe mensen die ik kon bestoken met de drie belangrijke vragen. Hoe heet je? Waar kom je vandaan? Waar ga je naar toe? Iedere keer kreeg ik weer verrassende antwoorden. De meest gevaarlijkste landen op aarde kwamen langs zeilen, maar ook de meest mooie, rijkste of juist meest arme landen. Eigenlijk was de hele wereld wel vertegenwoordigd!

We volgde elke dag weer een strak programma. Iedere dag begon met een run op de douche, een geweldig uitgebreid ontbijt en vervolgens een wandeling van ong. 20 minuten van de jeugdherberg naar het OM-gebouw. Daar hadden we een programma in de grote zaal gevolgd door een half uurtje sssssssshhh-tijd. Het maakte niet echt uit wat je in de ssshhh-tijd deed, als je dus maar stil was. Lezen, bidden, in je dagboek schrijven, rondje wandelen of muziek luisteren. Daarna hadden we iedere dag tijd in onze eigen Nederlandse groep. Lekker Nederlands praten en even polsen of iedereen het nog trok.

Vervolgens hadden we een programma in een klein internationaal gezelschap. Met 4 groepen van ongeveer 8 a 9 mensen per groep kregen we les over cultuurverschillen, normen en waarden, veiligheid etc. ’s middags waren er vaak nog workshops of een ‘dienst’ in de grote conferentiezaal. Vaak hadden we ook wat vrije tijd. ’s Avonds was er weer een bijeenkomst in de grote zaal. ’s Middags en ’s avonds werd er heerlijk voor ons gekookt. De Duitsers wisten wel hoe ze ons konden verwennen!

Afgelopen vrijdag en zaterdag gingen de meeste mensen gelijk door naar hun veld waar ze de komende 2 jaar zullen verblijven. Vrijdagavond vertrok de bus naar de Logos Hope, het boekenschip van OM dat nu in Denemarken ligt. Ik kan jullie trouwens vertellen dat de bedoeling is dat dit schip ergens in maart naar Nederland komt!! Helaas zit ik dan al weer in Moldavië!

Komende maand ben ik nog in Nederland. De 24ste van februari vlieg ik naar Moldavië! Ik zal deze site blijven gebruiken om jullie op de hoogte te houden van het wel en wee in Moldavië!

• 27 Januari 2009 - 13:34

Jan:

hoi alida
    het is maar goed dat je niet voor 2 jaar naar D gaat, anders zouden we je (na al dat lekkere eten) niet meer herkennen als je terugkomt.... :-)
    liefs, jan

• 30 Maart 2009 - 14:20

Danara:

Duitsers zijn meestal wel goed in verwennen, vooral op eetgebied bedoel ik dan!!

Ik ken trouwens iemand die als verpleegster op de Logos Hope vaart. Erg interessante verhalen ook!