Hristos a inviat - Reisverslag uit Chisinau, Moldavië van Alida - WaarBenJij.nu Hristos a inviat - Reisverslag uit Chisinau, Moldavië van Alida - WaarBenJij.nu

Hristos a inviat

Blijf op de hoogte en volg Alida

29 April 2008 | Moldavië, Chisinau

Christos aa inviaat, adevarat aa inviaat!
Christus is opgestaan, hij is waarlijk opgestaan!

In Nederland is het al bijna Hemelvaart, maar wij vieren hier Pasen! Dat is een heel groot feest in Moldavie. Zo groot dat een groot deel van de bussen niet rijden en bijna alle winkels dicht zijn. Normaal gesproken is het zondag net zo druk in de straten als op iedere andere dag, en zijn alle winkels gewoon open. Maar met Pasen is het allemaal anders!

Vrijdag waren er overal kraampjes in de stad. Overal kon je chocola en paasbrood kopen. Moldavisch paasbrood heeft de vorm van een wat groot uitgevallen muffin en is gemaakt van zoet brood met gekleurde hagelslag bovenop. Het was overal erg druk! Ik heb zelfs hier en daar wat grote chocolade paaseieren gespot!

Veel Moldaven gaan zaterdagavond voor Pasen naar de orthodoxe kerk en brengen daar de nacht door. Ik hoorde dat een aantal evangelische kerken in de dorpen ook een dienst hebben van 4 uur ‘s ochtends tot 5 uur. Hier in Chisinau begonnen de meeste kerkdiensten om 9 uur, zodat de mensen de rest van de dag bij familie en vrienden kunnen doorbrengen. Onze kerk begon zelfs om 10 uur. Doordat de busjes niet reden hebben we eerst een eind gelopen. We waren wonder boven wonder wel op tijd in de kerk, wat vooral te danken had aan het feit dat ik dacht dat de kerk om 9 uur zou beginnen.

Het Roemeense zinnetje wat bovenaan deze log staat, is de zin waar mensen elkaar nu mee begroeten. Christen en niet-christen, iedereen begroet elkaar deze week met deze zin. Wat voor de komma staat wordt gezegd door de één, wat achter de komma staat wordt gezegd door de ander. Zondagochtend tijdens het ontbijt heb ik het met Willemijn geoefend. En in de kerk hebben we het nog 80 keer herhaald, dus nu weten we het wel!

Na de kerk zijn we naar Fulco en Jeanine gegaan. We hebben daar heerlijk gegeten! Wat gezellig om Pasen met zoveel Nederlanders te vieren! We waren met z’n tienen! Na het eieren zoeken in de tuin van een Amerikaanse familie hebben we nog een film gekeken.

Het is trouwens erg gezellig om mijn zusje hier bij me te hebben. Lekker Nederlands te spreken en haar laten zien wat ik allemaal heb geleerd in de afgelopen 3 maanden! Zoals je kunt lezen in de logjes die zij heeft geschreven heeft ze tot nu toe nog vrij weinig Moldavisch gegeten, daar moeten we maar verandering in gaan brengen! (misschien moet ik haar maar verrassen met Mamaliga, vandaag!)

• 29 April 2008 - 18:50

Mama:

hoi Alida,
    Wat een ervaringen maak je allemaal mee.. leuk hoor en nu deze week ook met je zussie erbij..
    ..en hoe vond Willemijn de Mamaliga??
    We zijn benieuwd naar de foto's en filmpjes. Veel plezier samen!

• 06 Mei 2008 - 17:39

Karin:

Gezellig hoor dat je zusje er ook is!
    Nu pas Pasen... mmm voor ons was het dit jaar vrij vroeg, voor jou dus vrij laat :D En dat zinnetje wil ik nog wel horen als je weer in Nederland bent hoor, dus nog even goed oefenen? ;) hihihi

• 07 Mei 2008 - 20:27

Danara:

Het zou wel handig zijn als je erbij zet wie wat nou schrijft. Is dit van Alida of Willemijn (Alida deze keer, ik weet het). Het is erg verwarrend af en toe. Gelukkig verklapt de schrijfstyl al wel wat en laat ik me graag verrassen!
    Wat een coole zin om elkaar te begroeten, hoe is dat zo in deze cultuur geslopen?!
    XXX

• 08 Mei 2008 - 08:32

Sophia :

hey danara, bovenaan bij wie het geplaatst heeft heb ik dat vermeld! dus goed kijken dan zie je het!!