Drie ons radijsjes - Reisverslag uit Chisinau, Moldavië van Alida - WaarBenJij.nu Drie ons radijsjes - Reisverslag uit Chisinau, Moldavië van Alida - WaarBenJij.nu

Drie ons radijsjes

Blijf op de hoogte en volg Alida

15 April 2008 | Moldavië, Chisinau

Geen appel meer te vinden, het is radijsjestijd hier! Vanochtend ben ik met mijn huisgenootje naar de markt geweest. Piaa Centrale. De grote markt in het centrum van Chisinau. Meestal kom ik alleen maar op het begin of een klein gedeelte van de markt, maar vandaag zijn we de hele markt over gewandeld. Het was er druk, het was zaterdag, maar ik ben bang dat het er iedere dag druk is.

Piaa Centrale is niet echt te vergelijken met de markt die zaterdag op de grote markt in Haarlem wordt gehouden. Het is een enorm grote markt, een winkelstad op zichzelf. Overweldigend, en onoverzichtelijk. Woorden schieten me te kort om het te beschrijven. De markt begint met een grote overdekte markt waar je kleding en schoenen kunt kopen. Dat is een beetje de rand van de markt, op de piaa zelf zie je af en toe een gedeelte waar mensen alleen maar fruit verkopen (bananen, mandarijnen en andere citrusvruchten. De appels zijn amper nog te vinden hier), en daarna weer een gedeelte met kleine winkeltjes waar je macaroni, rijst en potten met groente kan kopen. Op een ander gedeelte van de markt wordt alleen maar groente verkocht. Radijsjes, wortels, de aardappels, kool, tomaten, uiten en komkommer. Maar ik zag ook hier en daar wat sla, witte wortels en groene sprieten.

Dan heb je ook nog een gedeelte waar je van alles kan kopen wat niet eetbaar is. Nagellak, radio’s, knijpers, waterkokers, onderbroeken, servies, speelgoed, emmers, föhns. Alles door elkaar en ik kon er niet echt een logica in ontdekken. Het grappige is dat je op wel 7 kraampjes achter elkaar radio’s tegen komt, allemaal dezelfde merken en dezelfde prijzen. De kraampjes staan er hutje mutje en er is amper een gangpad tussen. Soms staan er prijzen bij geschreven, soms niet. Op een gegeven moment kwamen we op een wat bredere ‘straat’ en daar werden alleen maar aardappels verkocht. Niet per kilo maar super grote zakken die niet te dragen zijn! Dat doen de mensen ook niet, en daarom kom je af en toe een kruier tegen met een zak aardappelen of een zak uien.

Met zoveel indrukken om je heen, heb ik de neiging om mezelf snel om te draaien en terug te gaan naar huis. Maar dat schiet natuurlijk niet op, ik ben daar om boodschappen te doen! Eerst maar wat radijsjes kopen. Mensen voor mij kopen een paar kilo te gelijkertijd. Dat lijkt me een beetje te veel van het goede. 200 gram moet toch voldoende zijn? Ik heb in Nederland nooit leren schatten hoeveel groente en fruit eigenlijk weegt. Hoeveel mandarijnen zitten er in een kilo? Hoeveel radijsjes in 200 gram? De vrouw is Russischtalig en verstaat me niet helemaal. Uiteindelijk maak ik eruit op, dat ze drie ons geeft, of dat ook goed is. Na het afrekenen vraagt ze of ik uit Roemenië komt. Ehm… nee, ze heeft vandaag een hele bijzondere klant. Een Nederlandse namelijk.

Verder nog wat mandarijnen gekocht (en er achter gekomen dat er 11 mandarijnen in een kilo passen. Oeps.. hoe krijg ik dat op?), een paprika, wat komkommer, tomaten en een kilo wortels (met aarde). Ik heb de verleiding om aardbeien (veel te weinig voor veel te veel geld) te kopen weerstaan.
Weer thuis gekomen had ik genoeg tijd om op adem te komen. We hadden de opdracht gekregen om al het beddengoed te wassen van de groep die hier deze week was. Maandag komt er een groep met voetbalcoaches, dus het had nogal haast. Met 1 wasmachine en 4 droogrekjes en de hoop op mooi weer zijn we aan de slag gegaan. Ondertussen tijd om een blogje te typen, eten te maken, te puzzelen en wat vragen van mijn broertje te beantwoorden. Een rustig dagje dus.

Ps. Als er iemand nog een geweldig idee heeft wat je met radijsjes kunt doen, reageer hier, bel, mail of skype me. Op dit moment kan ik maar twee dingen bedenken. Door de sla gooien (die ik dus net niet heb gekocht) en op brood met kaas.

• 16 April 2008 - 03:12

Marieske:

Lastig he, dingen beschrijven die mensen eigenlijk mee zouden moeten maken?!
    Ik kan me er alleen een voorstelling van maken, maar het ervaren, daar gaat het eigenlijk om!
    Desondanks ben je wel lekker dapper om op deze manier je boodschappen te doen :) Ik ben toch blij dat er hier uitgebreide supermarkten zijn en dat ik nog begrijp hoeveel gewicht er in een zak zit :P

Enne... wat je met radijsjes kan doen?
    Geen idee, ik zie ze nog wel eens als garnering bij het eten... dan is er zo'n roosje uitgesneden :P
    Maar ik heb dus geen idee!

Knufsel!

• 17 April 2008 - 19:32

Karin:

radijsjes... ik heb nog nooit radijsjes gegeten :S (hoe zien ze eruit? ;) hahaha!)

• 20 April 2008 - 11:59

Maaike:

Radijsjes... Hmm... Ik zou er mooie vormpjes van snijden, ze als decoratie bij je eten doen, en ze vervolgens weggooien, want die dingen zijn niet te eten... :p bleehhgg...
    Wat knap dat je de aardbeien weerstaan hebt! Ik doe hier ook al weken m'n best om geen 200 gram beschimmelde Spaanse aardbeien voor 3 euro te kopen.. Maar ze zijn zo lekker!!

• 22 April 2008 - 19:40

Danara:

Radijsjes... radijsjes... wanneer was de laatste keer dat ik die gegeten heb? Een Flore dag? Een Starkonwerkdag? Euh... vast iets leerkrachtigs en gezonds met al die lijnende mensen!
    Ik heb nog geen idee wat je er mee kan, verder dan versiersels van maken. Niet dat het helpt, want bij de tijd dat je dit leest, heb je ze waarschijnlijk al op en/of weggegooit.
    Zout op radijsjes, maakt het wat lekkerder! :P
    XXX tot Skypes!

• 20 September 2008 - 18:51

Stas:

Leuke verhaal joh! Ik kom zelf uit Chisinau en ben ook bekend met die markt, hehe en het was echt leuk je verhaal te lezen