Oranje klomp op je hoofd!
Blijf op de hoogte en volg Alida
07 Juli 2008 | Moldavië, Chisinau
Kleine enveloppen en kaarten die naar OM worden gestuurd komen terecht in de postbox die OM heeft op het postkantoor. Om de dag gaat er iemand naar de stad om de post op te halen en dat te verdelen over de postvakjes die we hier in het kantoor hebben. Grote enveloppen en pakketjes worden apart opgeslagen in het postkantoor. Je krijgt dan een wit briefje met de mededeling dat er een pakketje op je ligt te wachten op het postkantoor.
Om het zo spannend mogelijk te maken wordt de afzender van het pakketje niet vermeld. Wel het land vanwaar het verstuurd is en het aantal gram. Op het witte briefje staan wat witte lijnen waar je wat gegevens op moet invullen. Inmiddels weet ik dat ik het nummer van mijn paspoort, de datum van afgifte van mijn paspoort en de burgemeester van Haarlem moet opschrijven. Maar ik vergeet telkens in welke volgorde het hoort. Volgens mij maakt het ook niet zo heel veel uit, want iedereen die ik het hier vraag geeft weer een ander advies voor het invullen van het formuliertje!
Gewapend met mijn paspoort en het papiertje stap ik dan op de routiera (minibus) en even later op de trolleybus. Na ongeveer 40 minuten ben ik dan eindelijk bij het postkantoor. Daar aangekomen lever ik mijn papiertje in bij de balie. Dat klinkt heel simpel, maar heeft soms nog wel wat voeten in aarde, aangezien de mensen achter de balie het soms zo druk hebben met andere dingen waardoor ze mij niet kunnen helpen. Daarna begint het wachten. Als ik geluk heb word ik binnen 10 minuten een kamertje binnen geroepen en daar wordt het pakketje voor mijn ogen open gesneden en bekeken.
Tot afgelopen zaterdag gaf dat geen problemen. Er werd niet echt goed gekeken naar de inhoud van al mijn enveloppen. Een snelle blik was voldoende om ‘boeken’ of ‘tijdschriften’ op te schrijven in het Grote Boek van de douane. Maar zaterdag trof ik een man die zijn werk heel serieus nam. Alles werd er uitgehaald en bekeken. Drie ballonnen in de kleur van rood-wit-blauw? En wat doet dat oranje ding in de vorm van een klomp in een envelop? Is dat een geheim wapen? In mijn beste Roemeens legde ik uit dat dit voor voetbal was. Dat het uit Nederland kwam, en dat je dat oranje ding op je hoofd moet zetten. Na mijn demonstratie ging hij akkoord en mocht ik het pakketje mee naar huis nemen. Het andere pakketje met krantenknipsels en twee pakjes soep werd ook goedgekeurd. Hij keek me wel een beetje vreemd aan toen ik hem uitlegde dat er in zo’n klein pakje poeder zit, waarvan je soep kan maken als je kokend water toevoegt. Maar het werd helemaal goed gekeurd, en opgeschreven in het Grote Boek van de douane.
Thuis gekomen hoorde ik dat een huisgenootje van mij wat minder geluk had. Haar moeder had onder andere medicijnen opgestuurd. En volgens de douane waren die medicijnen over datum en kon ze ze daarom niet meenemen. Het hele pakket niet! Zelfs de brief die erbij zat kon ze niet mee naar huis nemen. Deze week gaat ze het opnieuw proberen, hopelijk zit er dn een andere douanier!
07 Juli 2008 - 17:59
Karin :
Whiiiiuuuu het is aangekomen :D En nu wil ik nog alle foto's zien van jouw met klomp op je hoofd ;) hihihihi!!
Dikke kus! -
09 Juli 2008 - 19:15
Danara:
Wat een bizarre gewaarwording allemaal... Maar met medicijnen wordt vaker moeilijk gedaan hoor! Jammer van die brief :( Succes de volgende keer
XXX -
12 Juli 2008 - 20:34
Mama:
hoi Alida, net terug van de Apeldoornse4daagse ff je gezellige verhalen doorlezen.. Wat maak je toch veel mee, zo ook op het postkantoor..en wat schrijf je toch gezellig..leuk hoor! Maar wat heeft onze burgervader nou met alles te maken..volgens mij kun je daar zomaar een naam voor verzinnen, of niet.
vr 4/7 heb ik ook weer een env met lees en lekkers gestuurd, dus nog een paar dagen geduld. groeten..
15 Juli 2008 - 15:22
Oma Scheltens:
hallo alida
ik probeer een briefje te typen. ik ben een paar uurtjes in haarlem. het is nu dinsdag 15 juli. straks gaan mama willemijn en tjibbe wokken in dreefzicht.
leuk dat je mij belde. over 14 dagen zal ik jou weer eens bellen. nu gaan mama en ik foto's uit moldavië bekijken . dag lieve meid kusjes van oma.