Twee wielen en een bel - Reisverslag uit Chisinau, Moldavië van Alida - WaarBenJij.nu Twee wielen en een bel - Reisverslag uit Chisinau, Moldavië van Alida - WaarBenJij.nu

Twee wielen en een bel

Blijf op de hoogte en volg Alida

11 Mei 2008 | Moldavië, Chisinau

Het is een voertuig, heeft twee wielen, een stuur en een bel en volgens mij zijn er in Nederland meer dan dat er inwoners zijn. In het Roemeens heet het ‘biciclette’ (bietsjieklette), ik heb het inderdaad over de fiets.

Sinds dat ik vertrokken ben uit Nederland heb ik niet meer op een fiets gezeten, en ik verwachtte ook niet dat ik er voor eind november nog één zou bereiden. Maar gister kwam daar plotseling verandering in! ’s Middags stond er ineens iemand van OM voor mijn neus en vroeg of ik zin had in een ritje op de fiets. Ik geloofde mijn ogen niet, buiten stonden twee mountainbikes en een gewone fiets (met versnellingen en handremmen). Naar Nederlandse maatstaven waren ze rijp voor de sloop, maar in Moldavië kunnen ze nog wel even mee.

Met zijn drieën gingen we heuvel op, heuvel af. Mijn voeten op de trappers, de wind door mijn haren en mijn ogen gericht op de weg om vooral alle kuilen te vermijden. Heerlijk, wat een tijd geleden! Rijdend door een prachtige laan met rijen bomen aan beide kanten van de weg besefte ik ineens hoezeer ik dit gemist had! Echt ver zijn we niet gekomen. Na tien minuten begonnen we al weer aan onze terugtocht. De Moldaven zijn het fietsen niet zo gewend, en misschien was het ook maar beter zo, want vandaag voelde ik sommige spieren wel.

Dus als je nog eens door weer en wind op de fiets ergens naar toe moet, denk dan aan de mensen in verre landen die geen fiets hebben en alles lopend of met de bus moeten doen. Tja, je kunt prima overleven zonder fiets, maar het is zo fijn als je er eentje hebt! Geniet er maar van!

• 11 Mei 2008 - 20:43

Annelize:

Tja wat is het heerlijk om de fiets te kunnen pakken. Morgen tweede pinksterdag gaan we ook een fietstocht maken. Elke maand wordt er een fietstocht georganiseerd vanuit Deventer en we doen zo veel mogelijk mee. Het beloofd weer een stralende dag te worden, dus gaan we er voor.
    Het is momentel zoers weer en we genieten er van.
    Groetjes.A en W

• 12 Mei 2008 - 20:14

Karin:

Mijn stalen ros is mijn trots :D Zowel die met twee als vier wielen ;)

• 12 Mei 2008 - 20:58

Danara:

Ik kan niet zo goed voorstellen dat je je fiets nou gaat missen als je helemaal in Moldavie zit! Ik geloof je graag, daar niet van, maar als je elke dag op de fiets zit, is het zo natuurlijk en meer een sleur dan iets dat je gaat missen... T zal wel aan mij liggen! Ik ben net als Karin ook zeker blij met een 4-wiel-ros!
    XXX

• 14 Mei 2008 - 21:12

Mama:

nou dames: ik kan het mij wel voorstellen en vind het grappig dat Alida het opmerkt.. Ik fiets maar al te graag met mijn super-tweewieler! die vierwieler is fijn voor lange afstanden, maar je hebt dan wel weinig buitenlucht..groetjes..

• 16 Mei 2008 - 14:37

Ab Van Aalst:

He Alida,

Beetje jaloers ben ik wel! Maar heel goed om te horen en lezen dat het goed met je gaat.
    Nog een fijne tijd.
    Groet vanuit Haarlem, Ab van Aalst

• 16 Mei 2008 - 18:03

Janneke:

hoi hoi,
    Ik geniet er ook inderdaad van. Het fietsen is voor mij een verwerking van gebeurtenissen en je gaat nog snel ook!
    Wat heerlijk om het dan even te voelen, ik voel helemaal met je mee!
    Een fiets is ook een nederlandse uitvinding. Je bent dus echt een Nederlandse dame! hahahahaha
    Ik hoop dat je nog meer mag genieten op de fiets!
    veel fietsgroetjes door de wind/zon en regen; Janneke

• 16 Mei 2008 - 18:50

Judith:

he alida,
    leuk om te lezen hoe leuk je het heb daar.
    wat kun je dan toch genieten van het fietsen.dan waardeer je fiets nog beter?

groetjes judith

• 25 Mei 2008 - 08:24

Jojanneke:

Hey Alida,
    Ik heb gisteren ook voor het eerst gefietst hier. Mét helm op, aan de linkerkant van de weg. (er zijn dingen waar je geen foto van wilt)
    Heb je de pasta al uitgeprobeerd?
    Kus, Jojanneke

• 25 Mei 2008 - 17:39

Willemijn:

Wauw, je hebt gefietst! :-) Het is inderdaad niet een geheel ongevaarlijk vervoersmiddel, maar wel cool want je bent daar een zeldzame fietser.

Ik kom net van opa & oma vandaan. Ik ben met de laptop met foto`s en cadeautjes naar hen toe geweest. De foto`s vonden ze erg leuk om te bekijken en oma vond de houten onderzetter echt onwijs leuk! Ps: ik weet nog iemand die zo`n onderzetter wilt, maar dat vertel ik je wel via de mail!
    Pss: Ik had mijn fiets na 10 dagen echt wel gemist hoor. Gelukkig kon ik op dezelfde avond van aankomst, al gebruik maken van mijn fiets!
    Fijne avond!! -xxx-

• 26 Mei 2008 - 09:00

Koenengeaenzo:

Tja, in holland kan ik me niet eens een dag niet fietsen voorstellen. Leuk hoe je alles opschrijft en beschrijft. Heb nog een hele fijne tijd, en geniet juist van alle dingen die zo lekker anders zijn..

• 02 Juni 2008 - 13:32

Je Broertje:

10 minuten en dan al terug willen?? wat een fietstocht. met 10 minuten ben ik al op school :p leuk stukje, lees hem nu pas.