" oprietsch aietsch" ? - Reisverslag uit Chisinau, Moldavië van Alida - WaarBenJij.nu " oprietsch aietsch" ? - Reisverslag uit Chisinau, Moldavië van Alida - WaarBenJij.nu

" oprietsch aietsch" ?

Blijf op de hoogte en volg Alida

21 Januari 2008 | Moldavië, Chisinau

Zo ver van huis, in een ander land, met andere gewoontes en een andere taal voel je je snel ontheemd. Ik ben 22, maar hier voel me af en toe een kleuter. Ik heb geen idee hoe iets werkt en wat er gezegd wordt. Bij ieder probleem (hoe klein ook) ben ik afhankelijk van anderen.

In de zomer heb ik al iets mee gekregen van het vervoer in Moldavië. We hebben toen doodsangsten uitgestaan in een taxi! Achteraf gezien was het een redelijk normaal ritje, en hoort dit gewoon bij de Moldavische cultuur.

Voor degene die van plan zijn om ooit eens naar Moldavië te komen, volgt hier het eerste deel van de cursus: " Hoe werkt het openbaar vervoer in Chisinau?"

Deel 1: De Minibus.
De minibus rijdt een vast traject maar er zijn geen bushaltes. Iedere vijf a tien minuten rijdt er een busje. Het busje bevat ongeveer 9 zitplaatsen en 5 staanplaatsen, maar als het druk is passen er wel 30 mensen in. De rit kost 3 lei, ongeacht hoelang je in de bus zit.
1. Je gaat aan de rand van de weg staan en wacht totdat er een busje aankomt.
2. Je steekt je hand uit, en de bus stopt.
3. Je zoekt een plekje en geeft 3 lei aan degene voor je. Diegene geeft het door totdat het bij de buschauffeur terechtkomt.
4. Stel dat je niet gepast betaald, dan komt het wisselgeld vanzelf weer jouw kant op.
5. Als iemand geld aan jou geeft, is dat geen cadeautje, maar moet je dat geld doorgeven!
6. Als je eruit wil dan zeg je iets wat lijkt op " oprietsch aietsch". Als het goed is dan stopt de chauffeur.

Deel 2: de Trolleybus
Net als in Arnhem rijden er in Chisinau Trolleybussen. Deze bussen rijden een vast traject en zitten vast aan een bovenleiding. De rit kost 1 lei, ongeacht de duur van je rit. Een trolleybus is ongeveer even groot als een normale Nederlandse bus, alleen passen er twee keer zoveel mensen in.
1. Ga bij een halte staan.
2. Steek je hand uit als er een bus aankomt die je wilt nemen.
3. Stap in (mag zowel voor, als achter, als in het midden) en zoek een plek.
4. Houdt 1 lei gereed en wacht totdat er een iemand langskomt die het geld komt innen. (De vrouw zag er vandaag uit als een toilletjuffrouw)
5. Geef het geld en je krijgt een bonnetje.
6. Stap uit bij de goede halte.

Tot zover mijn ervaringen hier met het openbaar vervoer. Vroeger dacht ik dat metro 50 vanaf Amsterdam Sloterdijk 's ochtends en 's avonds in de spits druk was, nu weet ik wel beter!

• 21 Januari 2008 - 19:53

Karin:

waaaaah! Openbaar vervoer hihihi ik zie al van die foto's weer voor me met van die mensen zelfs op het dak! Is dat daar ook zo? :P
    Hee en het sneeuwt daar? Heb je al tennisrackets onder je schoenen?
    Heb je het een beetje naar je zin? Heb je al les gegeven? Was het leuk? Hoe werkt het? Aaaaaaaah zoveel vragen :P

Hier regent het: baaahhh!! ;)

Dikke kus
    Karin

• 21 Januari 2008 - 19:57

Broertjuuuuuuuuhhhhh:

bedankt voor de uitleg naar een halve bladzijde van dit woord/zinnetje/roepsel: oprietsch aietsch

haha, wat grappig allemaal. Straks ben je daar(voor jouw hier:P) zo gewend, dat als je in nederland bent, dat je dan denkt dat elke bus buiten dienst is:P

• 21 Januari 2008 - 22:18

Mama:

O, wat een ervaring allemaal, Alida..
    en wat die afhankelijkheid betreft, je zal zien dat je zo "kleuter" af bent. Al doende leert men .. iedere dag weer.
    en helemaal voor je 23 bent. Hoor je wel wat Engels om je heen als je op straat of in een winkel bent?
    Veel liefs XX

• 23 Januari 2008 - 10:58

Annelize:

Hallo Alida,
    Even een klein berichtje. Heb je al wat lekkers gemaakt? De kruiden hebben ook nog anedere namen,of kom je daar wel uit?
    Het was gisteren een mooie zonnige dag en Willem heeft zo ver hij kon de waranda afgemaakt. Vandaag een leuk recept gemaakt en is misschien wel iets voor jou, althans als je een oven hebt. Mocht je het willen, zal ik je het mailen.
    Gaat het met het lesgeven? Tot de volgende keer.

• 23 Januari 2008 - 17:59

Alida:

ik ben gek op recepten..
    stuur maar op!!!
    (mag ook per post!)

vooral recepten met pure ingredienten... want speciale pakjes enzo zijn hier niet.. of anders :P

groetjes naar iedereen!!!!