De feestdagen - Reisverslag uit Chisinau, Moldavië van Alida - WaarBenJij.nu De feestdagen - Reisverslag uit Chisinau, Moldavië van Alida - WaarBenJij.nu

De feestdagen

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Alida

16 Januari 2010 | Moldavië, Chisinau

De feestdagen hier zijn anders ingedeeld dan de feestdagen in Nederland. Zo was ik op kerstavond op weg naar Roemenie. Heb ik daar kerst en oud&nieuw gevierd en op de oude kerst weer teruggereisd naar Moldavië. Om daar afgelopen donderdag vuurwerk de lucht in te zien gaan vanwege het oude oudjaar.

Als u er even voor gaat zitten:
24 december: kerstavond
25&26 december: nieuwe kerst
31 december / 1 januari Oud&Nieuw
7&8 januari: oude kerst
13&14 januari: oude Oud&Nieuw

Evangelische kerken vieren soms kerst in december, soms in januari, het ligt eraan wat de gewoonte is in het dorp. Ik denk dat de meeste gezinnen de oude kerst aanhouden als de echte kerst, maar dat er op de nieuwe kerst ook vrij gegeven wordt. Mensen zeggen: Gelukkig Nieuwjaar en een fijne kerst, terwijl je dat in de westerse wereld andersom zeggen. Jullie hebben vast nog geen idee wat je met kerst 2010 gaat doen, terwijl ze dat hier vorige week al gevierd hebben!

En het maakt niet uit welke feestdag je viert, er hoort een “Colinda” bij. In het begin moest ik even aan dit woord wennen, aangezien Colinda voor mij een meisjesnaam is, maar hier betekent Colinda, kerstlied. Zoals het Engelse woord Carol.

Kinderen en groepen jeugd lopen langs huizen om daar kerstliederen te zingen. Mensen geven snoep, fruit, gebak, drinken en zelfs geld. Bij het oude Oud&Nieuw klinken de liederen een beetje anders. Het is klinkt meer als een soort rap met op het eind een hoop HEE-geroep. En als je niet open doet dan weten de kinderen daar wel wat op. De schakelaar voor de elektriciteit zit namelijk aan de buitenkant van het huis en als je kattenkwaad wil uithalen is het natuurlijk heel makkelijk om de schakelaar om te zetten zodat de bewoners in het donker zitten!

• 16 Januari 2010 - 14:42

Mama:

hallo Alida,
    En zo rol je dan met al die feestdagen het nieuwe jaar in... Wat zal 2010 ons allen brengen?
    Leuk om te horen dat je zo'n leuke vakantie gehad hebt in Roemenië.
    Ik hoop dat je weer veel energie hebt gekregen om weer verder te gaan werken in Moldavië!
    Gods Zegen voor jou en allen met wie je werkt toegewenst... Groetjes