tijdverschillen - Reisverslag uit Chisinau, Moldavië van Alida - WaarBenJij.nu tijdverschillen - Reisverslag uit Chisinau, Moldavië van Alida - WaarBenJij.nu

tijdverschillen

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Alida

24 Oktober 2009 | Moldavië, Chisinau

De eerste paar dagen in Montenegro was ik iedere ochtend om 6 uur wakker. Terug in Moldavië kan ik er maar niet aan wennen om zo vroeg op te staan en wordt ik om 8 uur pas wakker als ik mijn wekker vergeet te zetten. De reden? Het klinkt misschien een beetje raar, maar ik heb last van een soort mini-jet-lag. Tussen Montenegro en hier zit precies 1 uur tijdsverschil. Toen ik na een paar dagen eindelijk gewend was aan dat ene uur verschil kwam ik weer terug in Moldavië en begon het wennen opnieuw. Gelukkig werd ik al gelijk gewaarschuwd om niet al te veel energie in dat wennen te steken want dit weekend gaat de klok een uurtje terug en dat betekent dat het weer dezelfde tijd is als het in Montenegro was.

Ik kan me niet echt herinneren vroeger zoveel moeite met winter en zomertijd te hebben. Misschien omdat je toch ieder kwartier op je horloge kijkt en zo de echte tijd in je geheugen prent. In Moldavië ben ik niet zo met de tijd bezig en loop ik vaak dagen zonder horloge rond.

Terug in Moldavië. Wat is er gebeurt in de twee weken dat ik hier niet was? Jeanine is op bezoek gekomen en heeft samen met twee andere vrouwen uit haar kerk een viltcursus gegeven in het zuiden van Moldavië. Helaas heb ik haar dus niet kunnen zien, maar op mijn bed lagen wel wat Nederlandse lekkernijen (een chocolade A en wat drop) en twee enveloppen met wat tijdschriften. Super! Het is een stuk kouder geworden in de twee weken. Een lange zachte herfst bestaat hier niet echt. Vanuit de zomer lijkt gelijk de winter in te vallen. Het is hier nu echt koud en gelukkig mocht de verwarming aan het einde van de week ook aan, dus kunnen we het binnen wel een beetje warm maken. Meer nieuwe dingen? Er is nog steeds geen nieuwe president gekozen. Het is nogal een gedoe aangezien de communisten niet mee willen werken en er zonder de communisten niets gekozen kan worden. Zoals ik het nu begrijp is er een soort van tijdelijke regering gevormd die al wel aan de slag is maar nog niet officieel is. Uit het kleine beetje nieuws wat ik hoor kan ik opmaken dat de regering wel beslissingen neemt en dat het land in ieder geval wel een soort van bestuur heeft. Maar de communistische partij lijkt nergens aan mee te werken en probeert er op aan te sturen dat er opnieuw landelijke verkiezingen worden gehouden. Het enige probleem is dat er maar twee landelijke verkiezingen in een jaar mogen zijn, en dat ze dus moeten wachten tot april. Het hele politieke gebeuren is hier te vergelijken met een soap! En oja, niet vergeten dat de trolleybussen nu 2 lei kosten in plaats van 1 lei. Dat is per 1 oktober ingegaan, maar het zit nog niet helemaal in mijn hoofd.